Thursday, November 8, 2007

ce-i asa special la scoala americana?

Cei care nu stiu, ar putea spune nimic, scoala e la fel peste tot; nu conteaza profesorul, conteaza sa vrei sa inveti. Eu vin sa contrazic asta. Menirea profesorului nu e sa-ti bage pe gat informatie pe care tu sa o inveti avid pentru examen si apoi sa o uiti la fel de repede cum ai invatat-o (adica intr-o noapte). In plus, proful trebuie sa te ajute sa inveti, nu doar sa-ti serveasca pe tava niste cursuri copiate din carti, pe care sa ti le dicteze la curs, iar tu sa le scrii la examen. In sistemul american trebuie sa intelegi ce ti-a explicat (nu dictat) proful si apoi sa fii capabil sa reproduci ideea, nu exact cuvintele pe care le-a folosit proful. La cursuri proful nu citeste din nimic. Are doar niste notite cu punctele pe care trebuie sa le atinga la curs. Nu are carti sau foi de pe care citeste, iar studentul asculta tamp. Chiar si orele de teorie sunte interactive si dupa ce este expusa o teorie este explicata si discutata. Iar tu, ca student, stii dinainte ce teorii se vor discuta la curs, astfel incat daca e ceva ce n-ai inteles din ce ai avut de citit pentru cursul respectiv, sa poti intreba in clasa.

Aici ai practic un examen in fiecare saptamana si tot in fiecare saptamana ai de citit cateva zeci, uneori chiar sute de pagini. Ok, examenul nu e literalmente examen, dar in fiecare saptamana ai de predat o lucrare sau un proiect care valoreaza x % din nota finala. Nu l-ai predat, primesti 0 (zero). Daca nu reusesti sa-l faci la timp, e ok, vorbesti cu proful si iti mai acorda cateva zile perioada de gratie, dar chestia asta nu poti s-o faci mereu din 2 motive:
1. profu te intelege cand chiar ai o problema, nu cand se repeta chestia asta in fiecare saptamana
2. se aduna prea multe lucrari si apoi chiar nu mai ai timp sa le faci.

Ce se intampla daca iei o nota proasta la unul dintre aceste proiecte? Pai, in nici un caz nu cade cerul pe tine si cu siguranta asta nu va conta vizavi de proiectele viitoare. Pe ei nu-i intereseaza ca tu in mod normal iei A, daca acum ai o lucrare proasta, vei lua nota pe care o meriti. Lucrarile au mereu adnotari pe ele, astfel incat stii foarte clar de ce ai luat nota pe care ai luat-o si mai ales ce poti sa faci ca sa-ti imbunatatesti urmatoarele lucrari. De asemenea, daca ai luat o nota care nu iti convine sau care ti se pare ca nu te reprezinta, ai sansa de a reface lucrarea. Daca refaci lucrarea foarte bine, luand in considerare toate adnotarile date de prof, atunci ai sanse sa ti se schimbe nota.

Notiunea de plagiat e sfanta aici. In Romania, era ceva normal sa iei paragrafe intregi dintr-o carte, fara sa spui de unde sunt sau fara macar sa mentionezi ca nu e ideea ta. Ca sa nu mai vorbim de lucrarile de licenta cu care se face trafic deja. Profii se prind si in Romania cand copiezi, dar ori nu le pasa atat de mult, ori li se pare un efort prea mare sa te reclame sau sa te traga la raspundere in vreun fel. Aici daca ai copiat si cea mai mica idee si n-ai creditat sursa de unde ai acea idee, situatia devine trista. Evident, in eventualitatea in care esti prins. Nu stiu exact cat de usor te prind daca ai copiat, dar avand in vedere ca majoritatea profilor au ceva experienta in spate, cred ca nu-i atat de greu sa te prinda. Daca esti prins ca ai plagiat pe cineva, atunci nu numai ca pici acel curs, dar ti se face raport si esti dat afara din universitate. De principiu, chiar daca o iei de la capat si dai examen din nou, nu prea mai ai sanse sa intri in aceeasi universitate.

Esti invatat pas cu pas cum sa abordezi o anumita tema sau un anumit tip de lucrare. Cred ca daca as fi stiut tot ce stiu aici dupa numai jumatate de semestru, atunci cand mi-am facut lucrarea de licenta sau lucrarea de disertatie pentru masterul din Romania, i-as fi blocat pe cei din comisie cu acuratetea lucrarii si cu felul in care imi expuneam tema.

Aici e ok ca la inceput sa nu stii. Nimeni nu se asteapta de la tine sa stii totul si nimeni nu pretinde ca stie totul. E ok ca la inceput de semestru sa nu stii exact cu ce se mananca materia respectiva, mai trist e daca nici la sfarsit nu stii - asta de obicei inseamna ca abia ai trecut cursul sau chiar l-ai picat. Din nou, nu exista notiunea de a termina facultatea cu 5 sau 6 (adica E sau D). Daca ai la 3 cursuri notele astea atunci intri in Academic Probation, adica o perioada in care ti se da sansa sa iti revii. Daca nu iti revii, atunci pleci din facultate. Nu exista negocieri de genul: dar, va rog frumos, dar poate totusi se poate...sau alte chestii de genul asta.

Nu inveti toate aberatiile posibile care nu au nici o legatura cu tema ta. Ai mai putine cursuri si de principiu iti alegi singur directia pe care vrei sa o urmezi. De exemplu, eu pot sa-mi aleg sa fac masterul in principal pe productie video sau productie audio sau pot sa aleg partea de sociologie si teorie media. Evident exista si niste cursuri obligatorii pe care trebuie sa le ia toata lumea, dar de obicei sunt cursuri pe care e bine sa le faci indiferent ce directie urmezi.

Poate si pentru ca e scoala de arte, ai voie sa fii cat de creativ vrei tu. De exemplu la cursul de Research Methods in Media Studies pe langa lucrarile pe care le predai in fiecare saptamana trebuie sa faci si o lucrare mare de research care reprezinta examenul tau final. Tema poate sa fie orice, atata timp cat are legatura cu media. Temele alese de colegii mei sunt care mai de care mai variate. De exemplu: Cum a influentat media perceptia pe care o avem despre serpii cu clopotei? (se pare ca acesti serpi de fel nu sunt foarte periculosi, dar media a creat ideea cum ca ar fi); distributia barbatilor negri in roluri de femei in filmele de la inceputul secolului trecut; cum a influentat media trasformarea hip-hop-ului dintr-o muzica de strada in muzica comerciala. Practic atata timp cat are legatura cu media si cu teoriile legate de media, atunci ai voie sa faci orice.

Sunt convinsa ca raspunsul multora la acest post va fi: "bine ca esti tu desteapta!", insa mi-ar placea sa cred ca unii dintre cei care il citesc ii vor intelege validitatea si se vor gandi de 2 ori inainte sa spuna ca scoala e la fel peste tot.

2 comments:

Denisa said...

Mie mi-a placut articolul. Lucrarea mea de licenta este despre plagiat... foarte interesat sistemul american intr-adevar. Nu se compara cu Romania. Cat despre American Pobation, mi se pare o idee geniala. Pacat ca nu avem si noi asa ceva. Cand ii vad si pe unii colegi la facultate cum merg si se roaga de profi sa ii treaca. Oh common! Daca nu esti in stare sa faci o faculta, lasa-i pe cei care pot!!! Sau fa altceva :)

Unknown said...

Super, in teorie, scoala asta este axact cum ai descris-o. In realitate, nu este de loc asa... :D Am terminat anul asta AISB si pot spune cu mana pe inima ca 1. AM invatat totul cu o saptamana inaintea eamenului final 2. Toate lucrarile din timpul anului sunt degeaba ca noti din timpul anului nu afecteaza de loc diploma pt. facultate. Am ajuns in ultimele luni sa nu mai fac absolut nici-o tema, nici eu nici multi altii din clasa mea, pt ca efectiv erau o mare pierdere de timp.

In rest, este superba, colegi care nu se imbta in fecare weekend pana cand cad pe jos. Colegi care nu fumeaza in spatele scolii. Care nu se bat in vestiare... (scoate nu din paragraful anterior)